جزییات مقاله

آیا کباب پز گازی سرطان زاست؟

ایمن شعله

آیا کباب پز گازی سرطان زاست؟

کباب یکی غذاهای سنتی ایرانی است که در سفره غذایی ما نقش ویژه‌ای ایفا می‌کند. می‌توان به جرئت گفت که کباب محبوب‌ترین غذا نزد ایرانیان است. این غذای محبوب در انواع مختلف و به شیوه‌های گسترده‌ای در هر جای ایران طبخ می‌شود. از جمله معروف‌ترین کباب‌های ایران می‌توان به کباب چنجه، کباب ترش، دنده کباب، کباب کوبیده، جوجه کباب، شیشلیک و کباب برگ اشاره کرد. اشتراک این کباب‌های خوشمزه در جای جای ایران طبخ آن بر روی حرارت ذغال می‌باشد.
از دیر باز این غذای لذیذ ایرانی، در دورهمی‌ها و مهمانی‌ها حضور پررنگی داشته است. امروز هم فارغ از این مسئله نیست و در هر مهمانی و مراسمی حضور دارد اما با توجه به معظل تغییر فضای زندگی شهری و آپارتمان نشینی انسان، طبخ این غذا با دردسرهای فراوانی رو به رو است. زیر دیگر فضایی برای ایجاد آتش و مهیا کردن ذغال وجود ندارد و  سویی دیگر حتی با بودن این فضا، با توجه به تولید دود و بوی نامطبوع و سایر موارد، موجبات ازار و اذیت خود و همسایگان و حضار را فراهم می‌‌آورد. در همین راستا بشر به سمت اختراع منقل‌ها و شعله‌هایی رفت که علاوه بر طبخ درست کباب و ایجاد همان فضا، موارد مزاحم منقل‌های ذغالی را اصلاح نماید.
کباب‌پز گازی، باربیکیو گازی و یا منقل گازی هم از همین دست آورد‌های جامعه بشری و مهندسان طراح بوده است. کباب پزهای گازی با استفاده از گازهای مایع و یا گاز شهری، حرارت لازم برای طبخ انواع کباب‌ها را در اختیار انسان قرار می‌دهند. با توجه به راحتی و آسان بودن کار با این .سیله، امروزه در بین افراد این کباب پز ها حضور گسترده‌ای دارند.
یکی از علل محبوب بودن کباب‌ها، سالم بودن این روش طبخ از نظر علم پزشکی می‌باشد، زیرا بدون وجود قطره ای روغن، ماده‌ی غذایی به طور کامل طبخ می‌شود و تمامی نکاتیکه یک طبخ صحیح دارد، در پخت کباب ب رعایت می‌شود. نکته‌ای که در همین راستا حائز اهمیت است این است که با توجه به اینکه، کباب پزهای گازی با استفاده از مواد نفتی تغذیه می شوند و با توجه به اینکه ماده‌ی غذایی یا همان گوشت، با این سوخت‌ها و مواد حاصل از سوختن آن، در ارتباط مستقیم هستند، آیا کباب پزها مضر هستند؟ آیا کباب‌ بزها سرطان زا هستند؟ در زیر به بررسی این پرسش می‌پردازیم. در این نوشته، به پاسخ دهی جامعه به پرسش زیر پرداخته شده‌است.

 

 

آیا کباب پز گازی سرطان زاست؟

در واقع برای پاسخ دادن به این سوال، باید پرسش را به نحوی دیگر ارائه کرد.
"آیا طبخ کباب بر روی کباب پز گازی عامل سرطان زاست؟" که پاسخ این سوال خیر است. در واقع بحث سرطان زا بودن این خوراک به میزان پخت و میزان مصرف فرد بستگی دارد. در واقع مهم نیست کباب با چه سوختی تهیه شود. مهم آن است که ابتدا، گوشت به طور کامل پخته شود و نیم پخته یا سوخته نباشد، و در درجه بعدی میزان مصرف فرد هم به میزان ایده آل و مجاز باشد.
عامل سرطان‌زای کباب‌ها، چربی می‌باشد که هنگام طبخ روی حرارت بر روی شعله‌ها می‌ریزد و زمانی که این چربی‌ها روی حرارت مستقیم به مدت زیادی قرار می‌گیرند، سوختن آن‌ها باعث ایجاد مواد سرطان‌ زا می‌باشد که این مواد با دود اصل از سوختن به سمت کباب‌ها رفته و در آن جای می‌گیرند. برای همین منظور است که همواره تاکید شده از مصرف قسمت‌های سیاه شده‌ و سوخته‌ی کباب‌ها جدا پرهیز نمایید. نکته دیگر که برای دوری از این معظل مهم است، طبخ کباب بر روی حرارت یک دست و کم است، تا گوشت به آرامی بپزد و تولید مواد سرطان‌زا ناشی از سوختن را انجام ندهد.