جزییات مقاله

چرا اجاق گاز جرقه نمی‌زند؟ دلایل + راه‌حل

ایمن شعله

چرا اجاق گاز جرقه نمی‌زند؟ با دلایل جرقه‌نزدن اجاق گاز و راه‌کارهای آن آشنا شوید

اجاق گاز پایه‌ و اساس هر آشپزخانه‌ای‌ست و به ما این امکان را می‌دهد تا غذاهای موردعلاقه خودمان را آماده کنیم؛ اما گاهی اوقات وقتی می‌خواهیم آشپزی را شروع کنیم، با پیچاندن ولوم گاز، صدای جرقه زدن، سکوت آشپزخانه را پرنمی‌کند. از آنجایی که بعد از پیچاندن ولوم، عادت به شنیدن صدای جرقه داریم، حالا سکوت فندک ما را نگران می‌کند! اگر شما هم هنگام آشپزی با چنین مشکلی مواجه شده‌اید و به‌دنبال دلیل آن هستید؛ باید به شما بگوییم که جرقه‌نزدن گاز علت‌های مختلفی دارد؛ از دلایل ساده تا دلایل پیچیده. در این مقاله همراه ایمن شعله جویبار باشید، تا با هم این دلایل را بررسی کنیم و برای رفع هر کدام راه‌کارهایی را در اختیار شما قرار دهیم.

فندک اجاق گاز چگونه کار می‌کند؟

قبل از اینکه با دلایل جرقه‌نزدن  فندک اجاق گاز آشنا شویم؛ بهتر است ساختار و سازوکار آن را بهتر بشناسیم.
فندک گاز، یکی از حیاتی‌ترین قسمت‌های گاز است که در ایجاد شعله و اشتعال گاز کاربرد دارد. فندک گاز دارای دو نوع اتوماتیک و غیراتوماتیک است.

1-    فندک اتوماتیک
کارکردن با این فندک بسیار ساده است. برای استفاده از آن فقط لازم است که ولوم گاز را به ‌داخل فشارداده و برخلاف عقربه‌های ساعت بچرخانیم. با این‌کار فندک شروع به جرقه ‌زدن می‌کند.
2-    فندک غیراتوماتیک
این نوع فندک، بیشتر در اجاق گازهای قدیمی دیده می‌شود. برای استفاده از فندک غیراتوماتیک، مثل فندک اتوماتیک باید ولوم رو به داخل فشارداده و برخلاف عقربه‌های ساعت بچرخانیم اما همزمان باید دکمه مخصوص فندک را هم فشاردهیم تا فندک شروع به جرقه ‌زدن کند.

حالا که با دو نوع فندک آشنا شدیم، بهتر است اجزای آن را نیز بهتر بشناسیم. فندک‌ها اصولا شامل اجزای زیر هستند:
•    سر فندک
سر فندک قسمت مهم و حساس فندک است. این قسمت شامل دو الکترود است که بین آن‌ها جرقه الکتریکی تولید می‌شود.
•    دریچه فندک
دریچه فندک مسئولیت انتقال گاز از محفظه‌ی گاز به سر فندک را دارد. هنگامی که دریچه باز می‌شود، گاز به‌صورت متناوب از آن عبور کرده و در سر فندک جمع می‌شود.
در نهایت سر فندک با تولید جرقه، گاز قابل اشتعال را، شعله‌ور می‌کند. این شعله به دریچه‌های گاز منتقل می‌شود و با تماس با گاز، شعله بزرگ‌تری شکل می‌گیرد که منجر به روشن‌شدن گاز می‌شود.
گاهی اوقات در این فرآیند مشکلاتی پیش میاید که از جرقه ‌زدن گاز جلوگیری می‌کند، در ادامه این مشکلات را بیشتر خواهیم شناخت.

دلایل جرقه‌نزدن گاز

همان‌طور که به شما گفتیم، جرقه‌نزدن اجاق گاز ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. علت جرقه‌نزدن گاز می‌تواند یک مشکل کاملا پیش‌پاافتاده باشد، یا یک مشکل کاملا جدی که برای حل آن باید از یک تکنسین کمک بگیرید. در ادامه شما را با این دلایل بیشتر آشنا خواهیم کرد.
1-    گرفتگی شعله‌های گاز
یکی از رایج‌ترین دلایل جرقه‌‌نزدن گاز که هم برای اجاق گاز صنعتی و هم برای گاز خانگی پیش میاید، گرفتگی شعله‌هاست. این گرفتگی به‌مرور و با باقی‌مانده غذا و چربی اتفاق میفتد. برای برطرف کردن این مشکل می‌توانید با یک برس کوچک شعله‌های گاز را کاملا تمیز کنید و اگر درپوش گاز جدا می‌شود، آن را جدا کرده و با مواد شوینده و سرکه جرم‌های آن را برطرف کنید. نگهداری و تمیزکردن مرتب شعله‌های گاز می‌تواند به جلوگیری از این مشکل کمک کند.

تمیز کردن گاز
برای جلوگیری از مشکل جرقه‌نزدن گاز، سعی کنید گاز را به‌طور متناوب تمیز کنید.
2-    خرابی ولوم
گاهی اوقات مشکل جرقه‌نزدن، می‌تواند مربوط به ولوم باشد. این مشکل زمانی اتفاق میفتد که به ولوم ضربه‌ یا فشار بیش‌ازحدی وارد شده باشد. با فشار و ضربه بیش‌ازحد اتصالات داخل ولوم قطع می‌شوند. برای حل این مشکل و تعمیر ولوم، بهتر است از یک متخصص کمک بخواهید.
3-    عدم تراز درپوش شعله
 شعله‌ی بعضی از اجاق گازهای صنعتی و اجاق گازهای خانگی، دارای درپوش است. درصورتی که درپوش به‌درستی روی شعله قرار نگرفته باشد، می‌تواند فندک گاز را مسدود کرده و از جرقه‌ زدن آن جلوگیری کند. پس اگر با مشکل جرقه‌نزدن گاز مواجه شدید، بهتر است درپوش را هم چک کنید و درصورت تراز نبودن آن، آن را به حالت استاندارد برگردانید.
4-    مشکلات فندک
با گذشت زمان، ممکن است فندک اجاق گاز فرسوده و دچار آسیب شود. برای رفع این مشکل، فندک را به‌طور دقیق بررسی کرده و درصورت وجود هرگونه خراشیدگی یا آسیب، آن را تعویض کنید.
5-    مشکلات الکتریکی
گاهی اوقات علت جرقه‌نزدن گاز، می‌تواند مربوط به مشکلات الکتریکی باشد. ممکن است برق ساختمان به‌کلی قطع باشد، یا فقط برای برق گاز مشکلی پیش آمده‌باشد. برای رفع این مشکل، با یک برقکار ماهر تماس بگیرید.
6-    فعال‌بودن قفل فندک
قفل فندک یک ویژگی امنیتی است که در بعضی از مدل‌های اجاق گاز وجود دارد. وظیفه این قفل این است که از وقوع حوادث جلوگیری کند و جلوی اشتعال گاز را بگیرد. همچنین فعال‌کردن این قفل به کسانی که فرزند کوچک دارند،کمک می‌کند تا نگرانی خاصی بابت خطر گاز نداشته باشند. در صورت فعال بودن قفل فندک، گاز شما جرقه نخواهد زد. برای رفع این مشکل فقط کافی‌ست قفل فندک را غیرفعال کنید.
7-    مرطوب‌بودن شعله‌ها
گاهی اوقات، هنگام آشپزی ممکن است غذا روی گاز سربرود. در چنین مواقعی شعله‌های گاز مرطوب می‌شوند. مرطوب‌شدن شعله‌های گاز، باعث عمل‌نکردن فندک می‌شود. برای این‌که این مشکل پیش نیاید، هرگاه شعله خیس شد، سریعا آن را خشک کنید و اجازه ندهید شعله و فندک مرطوب بمانند.
8-    نیم‌سوزشدن فندک
نیم‌سوزشدن فندک هم یکی دیگر از دلایل جرقه‌نزدن گاز است. اگر جرقه‌نزدن اجاق گاز به این علت باشد، شما می‌توانید از روی رنگ جرقه آن را تشخیص دهید. جرقه زرد یا نارنجی نشان‌دهنده نیم‌سوزشدن فندک است. برای رفع این مشکل، باید فندک را تعویض کنید.
 نوسانات برق
9-    نوسانات برق
در برخی مواقع، نوسانات برق متهم اصلی جرقه‌نزدن فندک اجاق گاز است؛ نوسانات برق باعث سوختگی فندک می‌شود و آن را از کار میندازد.اگر علت جرقه‌نزدن فندک، سوختگی آن باشد؛ باید در اسرع وقت فندک گاز را تعویض کنید.
10-    مشکل در اتصالات فندک
آخرین مشکلی که می‌تواند باعث جرقه‌نزدن فندک اجاق بشود، قطع‌شدن اتصال سیم‌های فندک است. برای رفع این مشکل باید از یک برقکار کمک بگیرید تا سیم‌های فندک را تعویض نماید.

نکات مراقبتی از فندک اجاق گاز

برای اینکه به مشکل جرقه‌نزدن گاز دچار نشوید، بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
1-    عدم استفاده از مواد شیمیایی قوی
از به‌کاربردن مواد شیمیایی قوی، برای تمیزکردن فندک، جدا خودداری کنید. به‌جای استفاده از این مواد، از یک پارچه نرم و تمیز استفاده کنید.
2-    حفظ خشکی
مراقب باشید فندک گاز خیس و مرطوب نشود. همان‌طور که گفتیم رطوبت می‌تواند باعث خرابی فندک و جرقه‌نزدن آن بشود. اگر به هر دلیلی، فندک خیس شد، قبل از استفاده از آن، آن را کاملا خشک کنید.
3-    اجتناب از نیروی بیش‌ازحد
هنگام چرخاندن ولوم گاز، از اعمال نیروی بیش‌ازحد خودداری کنید. فشار زیادی می‌تواند به اتصالات داخل گاز آسیب وارد کند و در نهایت باعث جرقه‌نزدن اجاق گاز بشود.
4-    مراجعه به تکنسین ماهر
در صورت بروز هرگونه مشکل در فندک، اعم از جرقه‌نزدن یا سایر مشکلات، بهتر است از یک تکنسین مجرب کمک بگیرید. اگر خودتان قصد تعمیر را داشته باشید ممکن است هم به خودتان و هم فندک آسیب بزنید. پس بهترین راه این است که کار را به کاردان بسپارید و از به‌وجودآمدن سایر مشکلات جلوگیری کنید.

گاز

با رعایت این چند نکته‌ ساده، می‌توانید عمر مفید فندک را بیشتر کرده و از عملکرد مفید آن نهایت استفاده را ببرید.

جمع‌بندی
در این مقاله، علت‌های جرقه‌نزدن اجاق گاز را به‌دقت بررسی کردیم و راه‌کارهایی را برای رفع این عوامل، به شما ارائه دادیم. در جدول زیر به‌طور خلاصه بار دیگر، این دلایل را با هم مرور خواهیم کرد.

چرا اجاق گاز جرقه نمی‌زند؟
     راه‌حل
گرفتگی شعله‌های گاز
   تمیزکردن گاز با یک برس کوچک
خرابی ولوم  
 تعمیر ولوم
عدم تراز درپوش شعله 
 بررسی و تراز درپوش شعله
مشکلات فندک   
تماس با یک تکنسین و تعویض فندک
مشکلات الکتریکی 
 بررسی برق ساختمان و برق گاز
فعال‌بودن قفل کودک   
غیرفعال‌کردن قفل کودک
نوسانات برق  
 تعویض فندک
مشکل در اتصالات فندک  
 تماس با تعمیرکار و تعویض سیم‌های فندک
نیم‌سوزشدن فندک 
 تعویض فندک
مرطوب بودن شعله‌ها  
 خشک‌کردن فندک و شعله‌ها با یک دستمال نخی


در نهایت برای جلوگیری از جرقه‌نزدن اجاق گاز، بهتر است که به‌طور مرتب اجاق گاز را تمیز و نگه‌داری کنید، از لحاظ فنی، به‌طور منظم اجاق گاز را چک کنید تا اگر مشکلی وجود داشت، سریعا برای تعمیر آن اقدام کنید. با رعایت این نکات، می‌توانید مشکل جرقه‌نزدن گاز را کاهش دهید و فراموش نکنید در صورت بروز هرگونه خرابی یا نقص در فندک اجاق گاز بهتر است با یک تکنسین ماهر تماس بگیرید.
از شما ممنونیم که تا انتهای این مقاله همراه ایمن شعله جوبیار بوده‌اید. اگر هنوز سوال بی‌پاسخی در ذهن شما باقی‌مانده است، لطفا حتما در قسمت کامنت با ما مطرح کنید، تا در اسرع‌وقت، کارشناسان ما پاسخگوی سوالات شما باشند.



مقالات مرتبط:

دلایل و تعمیر دود کردن اجاق گاز

چرا اجاق گاز یکسره جرقه می‌زند

تعمیر و عیب‌یابی اجاق گاز خانگی